Estradno Nebo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Estradno Nebo

Forum o muzickim zvezdama i zvezdicama u srbiji

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Dragana Mirkovic

Ići dole 
AutorPoruka
Vinova Koza

Broj poruka : 4
Datum upisa : 18.10.2009

Dragana Mirkovic Empty
PočaljiNaslov: Dragana Mirkovic   Dragana Mirkovic I_icon_minitimeNed Okt 18, 2009 11:02 pm

Dragana Mirkovic je jedna od najvecih zvezda svih vremena, deo sazvezdja koje cine jos tri imena pored njenog - Lepa Brena, Ceca Raznatovic i Vesna Zmijanac. Draganina karijera traje punih 25 godina, a karijeru prati 19 studijskih albuma i jedan album, snimljen za potrebe filma "Slatko od snova", snimljen davne 1993. godine. Dragana je svoju karijeru pocela 1984. godine pesmom "Imam decka nemirnog". Vec 1986. godine postaje clan sastava Juzni vetar, kada snima jedne od svojih najvecih hitova "Spasi me samoce" i "Kad bi znao kako ceznem". Saradnja sa JV-om traje do 1990. godine, kada dolazi do razlaza, i Dragana zajedno sa Sinanom i Semsom napusta sastav i zapocinje karijeru u drugacijem pravcu. Za to vreme su se izrodili brojni hitovi "Ruze cvetaju samo u pesmama", "Simpatija", "Mamina i tatina", "Milo moje sto te nema", "Oprosti sto ti smetam", "Jeleni kosute ljube". 1991. godine objavljuje prvi album za PGP-RTS, sa koga su se izdvojile pesme "Dobra devojka", "Dodaj gas" i "Kazi mi sunce moje". Nakon toga pod svoje ruke je uzima pokojni Raka Dokic, generalni direktor tadasnjeg Zama, i 1992. i 1993. godine Dragana snima dva urnebesna albuma, koji je svrstavaju u sam vrh estradnog neba, tadasnje nase zemlje koja je vec bila u rasulu. Sa ova dva albuma izdvajaju se i dandanas veliki hitovi "Umirem majko", "Pitaju me u mom kraju", "Dve sudbine", "Vetrovi tuge", "Bas tebe volim ja"... Za vreme snimanja filma "Slatko od snova", umire Raka Dokic, tako da film dozivljava neslavan kraj, odnosno, nije snimljen po zamisli i nije doziveo popularnost, kakvu je Raka predvideo. Nakon njegove smrti, Dragana 1994. snima novi album za PGP-RTS, koji su estradni kriticari proglasili promasajem godine i predvideli kraj Draganine karijere, medjutim, ovo se smatra ne samo najboljim albumom u Draganinoj karijeri, vec jednim od najboljih albuma u citavoj domacoj produkciji. Na albumu je svaka pesma bila hit "Crni leptir", "Nisam ni metar od tebe", "Otkad sam se u tebe zaljubila", "Za mene si ti", "Carolija", "Varala bih varala", "Tugo mojih dana"... Takodje, spot koji je radjen za pesmu "Za mene si ti" je i nakon punih 15 godina i dalje najskuplji spot ikada radjen za bilo koju domacu pesmu, a pritom i najoriginalniji. Uspesna saradnja sa PGP-om se nastavlja i tokom 1995, 1996 i 1997. godine, kada Dragana objavljuje jos tri albuma, sa hitovima "Placi zemljo", "Jedan zivot je", "Vrati mi se ti" za koju je nedavno snimljen i spot, ""Nema promene", "Poslednje vece", "Bice mi kako kad", "To nije tvoja stvar", "Niko nikog ne voli"... 1998. godine izostaje novi album, ali vec pocetkom 1999. izlazi i 15. po redu album, koji je takodje objavljen za PGP-RTS u koprodukciji Grand-a. Sa albuma se na prvo slusanje izdvajaju pesme "Jos si meni drag" i "U godini", dok je danas najslusanija pesma "Da li znas". Odlican start ovog albuma je sprecilo bombardovanje, koje je trajalo od marta do juna 1999. godine. Umesto da nastavi sa promocijom ovog albuma, 2000. godine Dragana potpisuje ugovor sa produkcijskom kucom Komuna na 5 godina i snima 16. album, sa hitovima "Sama", "Nemam ja milion sudbina", "Mozda"... Nakon toga, Dragana odlazi u Bec, gde se udaje za Tonija Bjelica, i radja dvoje dece - Marka i Manuelu. Na estradnu scenu se vraca tek 2004. godine sa albumom "Trag u vremenu". Ovim albumom je Dragana obelezila 20 godina karijere i morala je da ispostuje ugovor sa Komunom, po kojem je morala da snimi bar dva albuma u periodu od 2000-2005. godine. Zbog toga se Dragana nije ni posvetila promociji ovog albuma, iako je publika odlicno reagovala na pesme "Tamo gde je milo moje", "Evo dobro sam", "Prsten" i naslovnu numeru. 2006. objavljuje pravi povratnicki album, onako kako je zamisljala da treba "Luce moje", sa koje naslovna numera postaje ogroman hit, a pored nje, izdvojile su se i pesme "Pecat na usnama" i "Sudbina". Pred kraj 2008. godine, objavila je album "Eksplozija", koji je poklonila svojim fanovima, a marketing je izostao u punom smislu te reci. Ipak "Eksplozija" se izdvojila sa albuma, iako mnoge pesme imaju tendenciju da postanu megapopularni hitovi.
Tokom svoje dugogodisnje karijere, Dragana je saradjivala sa najjacim autorskim imenima domace estrade, pocev od Novice Urosevica, preko ekipe Juznog Vetra - Mileta Basa i Save Bojica, pa sve do Marine Tucakovic, Fute, Milija, Zlaje, Vesne Petkovic, Beki Bekica, Braje, Dejana Abadica, Base, Aleksandre Kovac... Takodje, Dragana je cesto ukrstala svoj glas sa drugim pevacima nase zemlje, pa su svima dobropoznati njeni dueti sa Zeljkom Sasicem, Sinanom Sakicem, Zoricom Brunclik, Ninom Resicem, grupama Zana, Beat Street, Divlji Kesten, Hari Mata Hari, dok je njen duet sa Danijelom Djokicem, snimljen 2007. godine, bio jedan od najvecih hitova te godine u citavom regionu, a spot je najgledaniji srpski video klip na YouTube-u.
Za svojih 25 godina karijere je Dragana bogato nagradjivana, pa danas nosi titulu NAJNAGRADJIVANIJE pevacice na estradi. Dobijala je nagrade za najboljeg debitanta, najbolju pevacicu, hit godine, album godine, zenu godine, oskare popularnosti itd. Dragana je takodje prvi odraz MTV-ja na nasoj muzici, jer je donosila brojne promene, pocev od koreografija, medju kojima se istice ona za pesmu i spot "Bicu njegova", kada su je svi proglasili srpskim Majkl Dzeksonom, zbog cega je zavrsila na stranicama casopisa Hupera, koji inace nije rezervisan za imena folk muzike. Pored toga, Dragana je sokirala celu Srbiju kada se na svom koncertu pojavila sa bubicom, sto su mogli samo videti ljudi koji mnogo putuju, ostali ne. Otada, bubica je postala praksa.
O Dragani se moze pisati i pisati, ali vreme je vec reklo svoje - DRAGANA JE JEDNA OD NAJBOLJIH PEVACICA BALKANA!!!
Nazad na vrh Ići dole

Dragana Mirkovic
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Estradno Nebo :: MUZIČKI KUTAK-
Skoči na: